Cijfer in de kijker
Slechts 6,7% van de Limburgse schoolverlaters is na een jaar nog op zoek naar werk
Van de 8.454 Limburgse jongeren die in 2020 de schoolbanken verlieten is 6,7% na een jaar nog op zoek naar werk. Dit is het laagste aandeel sinds jaren, ook al kwamen deze jongeren in economisch zeer turbulente coronatijden op de arbeidsmarkt terecht. Dit blijkt uit de recente schoolverlatersstudie van de VDAB, waarin pas afgestudeerden een jaar lang worden opgevolgd in hun zoektocht naar een eerste job. Het Limburgse cijfer ligt in het verlengde van het Vlaamse cijfer en dat voor de provincie Oost-Vlaanderen (telkens 6,6%). In West-Vlaanderen (5,6%) en Vlaams-Brabant (5,9%) vinden afgestudeerde jongeren nog iets sneller de weg naar een job. De provincie Antwerpen kent een hoger aandeel werkzoekende schoolverlaters (7,5%).
Sterkste daling in Limburg
Overal in Vlaanderen daalde het aandeel schoolverlaters dat een jaar na afstuderen nog werkzoekend is. In Limburg is het werkzoekendenaandeel op een jaar tijd met 3,8 procentpunt zelfs het sterkst gedaald van de Vlaamse provincies. Heel veel schoolverlaters profiteerden van de sterke heropleving van de arbeidsmarkt in de loop van 2021. De vraag naar arbeidskrachten nam na corona immers fors toe en de werkloosheid daalde naar een historisch laag peil. Jongeren konden vorig jaar dan ook snel hun plek op de krappe arbeidsmarkt verwerven.
Dat geldt zeker voor Limburgse meisjes, waarvan slechts 5,8% een jaar na afstuderen nog op zoek was naar werk. Bij de jongens loopt dat aandeel op tot 7,5%. Het schoolverlatersrapport van VDAB leert ook dat een (hoger) diploma nog steeds het beste toegangsticket is tot de arbeidsmarkt. Van alle 4.352 Limburgse jongeren die afstudeerden met een diploma hoger onderwijs was een jaar na datum slechts 2,6% werkzoekend. Van de 3.199 jongeren met een diploma secundair onderwijs ging het over 8,3%.
Bij de 602 Limburgse jongeren die de school verlieten zonder diploma liep het percentage werkzoekenden wel op tot 18,4%. Ook in een krappe arbeidsmarkt vinden jongeren zonder een diploma dus minder snel de weg naar werk. Toch ligt het Limburgse cijfer bij deze groep behoorlijk lager dan het Vlaams gemiddelde (23,4%). Hoewel Limburg verhoudingsgewijs iets meer ongekwalificeerde schoolverlaters heeft dan Vlaanderen, verloopt de aansluiting op de arbeidsmarkt in Limburg dus wel het vlotst. In West-Vlaanderen bedroeg het werkzoekendenpercentage onder de ongekwalificeerde afgestudeerden zelfs meer dan 27%.
STEM en zorg bieden beste kansen op een job
Masteropleidingen (2,7%), HBO5 (2,5%) en professionele bachelors (2,3%) bieden de meeste kans op een snelle tewerkstelling bij Limburgse afgestudeerden. Bij academische bachelors ligt het aandeel werkzoekenden een jaar na afstuderen hoger (7,3%).
Vooral met een STEM-diploma of een diploma in de zorg scoren jongeren zeer goed. In de masteropleidingen schommelt het aandeel Limburgse werkzoekende schoolverlaters in STEM-richtingen rond amper 1,5%. In hogere zorgopleidingen, zoals verpleegkunde in HBO5 of als professionele bachelor, daalt dit zelfs tot onder de 1%. Meer dan ooit kreunt de arbeidsmarkt vandaag onder de grote vraag naar technische profielen of verzorgend personeel. Opleidingen daartoe bieden dan ook met voorsprong de beste kansen op de arbeidsmarkt.
Voor meer gedetailleerde sociaaleconomische cijfers voor Limburg kan je steeds contact opnemen met de kenniscel op 011 300 100 of info@pomlimburg.be.
Publicatiedatum: 9 augustus 2022