Cijfer in de kijker

Dubbel zoveel starters in Limburg dan stopzettingen

8,4% meer startende ondernemingen in Limburg

De coronacrisis heeft de ambities van startende ondernemers in Limburg niet kunnen fnuiken. Integendeel, tijdens het afgelopen coronajaar (april 2020 – maart 2021) zien we een stijging van het aantal startende ondernemingen in Limburg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de eerste 12 maanden van de pandemie zijn er 9.306 nieuwe ondernemingen opgestart in Limburg. Dit is een groei van 8,4% ten opzichte van een jaar eerder. Tijdens dezelfde periode een jaar eerder was deze Limburgse groei nog gelijk aan 7,5% op jaarbasis.

Als we het totaal aantal startende ondernemingen afzetten tegen het gemiddeld aantal ondernemingen krijgen we de oprichtingsratio. De oprichtingsratio van Limburg bedroeg tijdens het voorbije coronajaar 11,5%. Dit betekent dat 11,5% van alle bedrijven in deze periode, startende bedrijven waren (+0,4 procentpunt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar). Limburg scoort hiermee iets beter dan gemiddeld in Vlaanderen (11,3%). In Vlaams-Brabant stellen we de hoogste ratio vast. 12,4% van alle ondernemingen zijn daar startende ondernemingen. West-Vlaanderen heeft het kleinste aantal starters in vergelijking met het totaal aantal ondernemingen (9,6%).

Ruim 5.000 stopzettingen in Limburg

Naast ondernemers die de kans grepen om een nieuwe onderneming op te starten, zijn er ook ondernemers die noodgedwongen de handdoek in de ring moesten gooien. Dit kan het gevolg zijn van een faillissement, overlijden, overname, fusie,…. Tussen april 2020 en maart 2021 zijn er in Limburg 5.107 ondernemingen gestopt met hun werking. Dit is een daling van 11,4% in vergelijking met het jaar daarvoor. Het aantal Limburgse stopzettingen bereikt hiermee ongeveer hetzelfde niveau als 2 jaar geleden.

Net zoals de oprichtingsratio kunnen we ook de uittredingsratio berekenen. In Limburg is 6,3% van alle ondernemingen tijdens het voorbije coronajaar geschorst of stopgezet. Dit is een daling van 1,2 procentpunt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen was deze uittredingsratio hoger (6,6%). De hoogste uittredingsratio vinden we terug in Antwerpen. Daar heeft 7,2% van de ondernemingen hun activiteiten gestopt tijdens het eerste jaar van de pandemie. De laagste uittredingsratio stellen we vast in West-Vlaanderen (5,9%).

Aantal ondernemingen neemt forser toe dan voor corona

De stijging van het aantal starters en de daling van het aantal stopzettingen zorgen ervoor dat Limburg tijdens het voorbije coronajaar gemiddeld bijna dubbel zoveel (98,1%) starters telde dan stopzettingen. Dit is meer dan in de andere Vlaamse provincies. Gemiddeld in Vlaanderen waren er 82,5% meer startende ondernemingen dan stopzettingen.

In vergelijking met het jaar daarvoor (april 2019 – maart 2020) en 2 jaar geleden (april 2018 – maart 2019) stellen we vast dat de ratio starters t.o.v. stopzettingen zowel in Limburg als in de andere Vlaamse provincies gestegen is[1]. Vorig jaar zagen we in al deze provincies nog een terugval van deze ratio ten opzichte van een jaar eerder. Het economische klimaat als een gevolg van de coronacrisis heeft startende ondernemers dus niet afgeschrikt om toch de stap naar het ondernemerschap te zetten. Ten opzichte van een jaar geleden, maakt Limburg de sterkste groei door van alle Vlaamse provincies.

De hoge ratio van het aantal starters ten opzichte van het aantal stopzeggingen zien we ook terug in de netto groei van het aantal ondernemingen tijdens de pandemie. Het afgelopen coronajaar waren er gemiddeld 80.821 bedrijven actief in Limburg. Dit zijn er 3.580 meer (ofwel een stijging van 4,6%) dan in dezelfde periode voor de coronacrisis. Bovendien stellen we vast dat deze groei ook sterker is dan een jaar eerder (+3,7%) en dat onze provincie het licht beter doet dan gemiddeld in Vlaanderen (+4,4%). Enkel Vlaams-Brabant kent een sterkere stijging (+5,6%).

Voor meer gedetailleerde sociaaleconomische cijfers voor Limburg kan je steeds contact opnemen met de kenniscel op 011 300 100 of info@pomlimburg.be.

Publicatiedatum: 26 juli 2021

 


[1] De stijging van deze ratio wordt niet enkel verklaard door een stijging van het aantal startende ondernemers. De regering heeft ook een moratorium op faillissementen ingeroepen tijdens de twee lockdowns. Dit moratorium zorgde ervoor dat ondernemers beter beschermd werden tegen een nakend faillissement.

Dit kan je ook interessant vinden

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg