Terug naar overzicht

Duurzame energie voor de Einsteintelescoop – FTI Genk (Enkel op uitnodiging)

Wanneer?
19.03.2024
Start:
14:00
Einde:
17:00
Locatie?
Thor Park, André Dumontlaan 67, 3600 Genk

Europa investeert in de Einsteintelescoop, een ondergronds observatorium, om zwaartekrachtgolven te detecteren en dieper in de ruimte te kijken dan ooit tevoren. Helemaal terug tot de oerknal.

Einsteintelescoop op het drielandenpunt

Duurzaamheid belangrijk

De Maas-Rijnregio is niet alleen geologisch geschikt, ze beschikt ook over heel wat kennis. Het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en bedrijven staat klaar om in te zetten op een duurzame Euregionale kandidatuur voor de Einsteintelescoop.

Neem deel aan het energiedebat

Een ondergronds onderzoekscentrum verbruikt veel energie. Een veilige, betrouwbare en duurzame energievoorziening vinden, is een hele uitdaging. Nieuwe duurzame energiebronnen, -systemen en opslagmogelijkheden zijn vereist zowel voor de telescoop als de nabije omgeving.

Zin in meer energie?

Ontdek zeker ook het programma van de industrie dag over slimme en impactvolle energie-oplossingen of ga mee op een unieke innovatietour door Thor Park. Meer info vind je via deze link.

Dit event vindt plaats in het kader van FTI Hasselt.
Vlaanderen als laboratorium van Europa voor technologie en innovatie. Met het ambitieuze ‘Flanders Technology and Innovation’ (FTI) toont de Vlaamse Regering wat de grote kracht van Vlaanderen als innovatieve regio is. Van 16 tot en met 21 maart zetten zes Vlaamse steden technologie op het voorplan. Ook Hasselt. Met een uniek concept leggen we de basis van een duurzaam Hasselt van de toekomst. Een zesdaags festival waarin Hasselt, van station tot Corda-site, een transformatie ondergaat. De weg naar een duurzame stad wordt geplaveid door ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en burgers over een rist thema’s van mobiliteit, circulariteit, energie, urban culture en voeding tot fashion. Door mensen en voor mensen. Precies daarom is iedereen bij dit project betrokken. People making places is dan ook de leidraad van FTI Hasselt. Meer informatie over FTI Hasselt en het volledige programma via https://ftihasselt.be/

 

Programma

14:00 | Welkom
14:05 | Voorstelling Einsteintelescoop en duurzaamheid als USP

  • De driehoekige Einsteintelescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 250 meter onder de grond gebouwd, ver weg van de trillingen op het aardoppervlak. Naast het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio is ook het Italiaanse eiland Sardinië kandidaat om de telescoop te bouwen. Een imposante coalitie van universiteiten en overheden trekt nu de lobbykar. Duurzaamheid is een belangrijk onderscheidend argument in de Euregionale kandidatuur.

14:15 | Verkennende studie: Energievoorziening voor de Einsteintelescoop

  • Softwareontwikkelaar YPTF-Engineering simuleerde samen met het Duitse bedrijf ISATEC het energieverbruik van de telescoop. Die simulaties brengen groene energiebronnen en opslagmogelijkheden in kaart, maar ook de kostprijs van het geheel. Op piekmomenten zal de Einsteintelescoop enorm veel energie verbruiken. Om daaraan te voldoen, zal er op andere momenten meer energie geproduceerd worden dan nodig. Deze ‘surplusenergie’ kan andere doeleinden dienen, zoals laadstations voor elektrische wagens.

14:25 | Debat

  • POM Limburg en UHasselt gaan in gesprek met ondernemers, onderzoekers en het middenveld over welke energiebronnen geschikt zijn voor de verschillende fases (bouw, exploitatie, ontmanteling) van dit complex infrastructuurproject met een minimale voetafdruk en maximale return voor de omgeving. Het doel is bereikt als er nieuwe samenwerkingsverbanden of inzichten ontstaan.

16:00 | Conclusies & Netwerkreceptie

*Inschrijven is gratis, maar verplicht.
Dit is een gesloten event en is enkel toegankelijk op uitnodiging.

 

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg