Blijf op de hoogte van het nieuws
Drie Limburgse bedrijven worden voorlopers in Quick Response Manufacturing, een strategie om de productiesnelheid op te voeren. Het gaat om interieurbedrijf Merger uit Tongeren, droneproducent DroneMatrix uit Hasselt en tegelbedrijf Lambrechts-Nicolaers uit Tongeren. POM Limburg, het Limburgse provinciebestuur, Sirris en andere partners riepen het Interreg-project QRM4.0 in het leven om productietijden van maakbedrijven in te kunnen korten. Een week lang zal een coach de bedrijven gericht begeleiden. De opgebouwde kennis wordt later gedeeld met andere Limburgse maakbedrijven.
Het doel van QRM4.0 is om maakbedrijven meer vertrouwd te maken met nieuwe digitale technologieën zoals industrie 4.0 en Quick Response Manufacturing (QRM). Dat is een bedrijfsbrede groeistrategie om de productiesnelheid in een maakbedrijf sterk op te voeren.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Klanten verwachten alsmaar snellere levertijden en producten op maat. Daarvoor hebben maakbedrijven een andere productiestrategie nodig, met een kortere doorlooptijd en een lagere kostprijs. Met dit project willen we hen hierin ondersteunen, met één-op-één coaching, maar ook via bootcamps, workshops en netwerkevents.”
Coaching op maat
Elk Limburgs maakbedrijf krijgt de kans om een coachingtraject aan te vragen; de kandidaturen van Merger, DroneMatrix en Lambrechts-Nicolaers werden al goedgekeurd.
Tom Vandeput: “Het coachingteam zal vijf tot zes dagen lang aanwezig zijn in elk van de bedrijven, en advies op maat geven. Uiteraard is het de bedoeling dat de kennis die de bedrijven hiermee opbouwen, later gedeeld wordt met de rest van de Limburgse maaksector.”
In totaal worden er vijftien trajecten toegekend, waarvan de eerste drie nu in Belgisch Limburg.
Tom Vandeput: “Na onze oproep liepen de aanvragen in een recordtempo binnen. Dat bewijst dat we hiermee effectief een verschil kunnen maken.”
Andere manier van werken
De drie geselecteerde bedrijven willen met de coaching hun productieproces de komende tijd ombouwen. DroneMatrix produceert sinds 2015 dronesystemen en wil de productietijd van een drone inkorten van zes naar twee weken. Het Tongerse Merger verwerkt hout tot afgewerkte interieurproducten. Zij willen de tijd van bestelling tot afhaling van hun deuren beperken tot slechts twee werkdagen. Familiebedrijf Lambrechts-Nicolaers plaatst keramische tegels en voorziet maatwerk in natuursteen. Zij gaan op zoek naar een grondige analyse van de verloren tijd in het productieproces, zodat ze in de toekomst met twee productieploegen per dag aan de slag kunnen.
Sterkhouder van economie
De afgelopen jaren was de maaksector een sterkhouder van de Limburgse economie. Op dit moment zijn maakbedrijven in Limburg nog steeds sterker aanwezig dan in de rest van Vlaanderen, maar het belang van de sector in tewerkstelling en omzet neemt de laatste jaren af.
Tom Vandeput: “Limburg moet kansen zoeken om de bestaande maakeconomie te digitaliseren. Dat kan door nieuwe technologieën toe te passen, zoals robotisering en automatisering. De nieuwe Smart Manufacturing Campus op Thor Park zal hier ook een belangrijke rol in spelen. Limburg kan nu voorsprong nemen, en haar imago als innovatieve regio versterken.”
QRM4.0 wordt gefinancierd door Interreg Euregio Maas-Rijn, en is een samenwerking tussen POM Limburg, het provinciebestuur van Limburg, technologisch onderzoekscentrum Sirris en tal van andere partners over de grenzen, zoals Hogeschool Fontys in Eindhoven en het Luikse Basse-Meuse Développement.
beeld (c) Boumediene Belbachir