Blijf op de hoogte van het nieuws
De zoektocht naar een architect en aannemer voor Bouwcampus 2.0 in Diepenbeek gaat een volgende fase in. Drie teams maken nog kans om de opdracht uit te voeren. De nieuwe campus wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd, op basis van circulaire en modulaire bouwprincipes.
Bouwcampus 2.0 is een van de twee belangrijke themacampussen die POM Limburg ontwikkelt op Limburg DC, naast de Health Campus. Het doel is om van de Bouwcampus het centrum van innovatie in de bouw te maken. Daarom wordt de campus gebouwd met een minimale ecologische impact, volgens de principes van circulair en modulair bouwen. Het wordt een showcase van innovatie, doorgedreven duurzaamheid en flexibiliteit.
Drie teams
Drie teams hebben zich gevormd uit verschillende Vlaamse en Limburgse bouwbedrijven en hebben hun kandidatuur ingediend. Drie van deze kandidaten zijn geselecteerd: Bouwcampus nxt, Stadsbader DBV Rau en Team Pomme.
- Bouwcampus nxt: Bouwbedrijf Dethier ∙ Vanhout ∙ A2O Omgeving ∙ Broekbakema
- Stadsbader DBV Rau: Stadsbader ∙ Rau Architecten ∙ DBV Architecten
- Team Pomme: Jansen Building Projects ∙ Houben ∙ Cuypers & Q Architecten ∙ A-tract Architecture
POM Limburg kiest voor een concurrentiegerichte dialoog. In plaats van de traditionele aanbestedingsprocedure, zal POM in meerdere gespreksrondes in dialoog gaan met het volledige bouwteam. Het doel is om samen met de architect en aannemer de verschillende innovatieve mogelijkheden op het gebied van duurzaam en circulair bouwen te verkennen.
Koploper
Op Bouwcampus 2.0 zal alles draaien rond innovatieve experimenten. Verschillende spelers uit de bouwsector zullen elkaar ontmoeten op de campus en er kennis uitwisselen. De sector vecht al jaren tegen een hoge afvalberg en lage rendabiliteit, twee grote uitdagingen die een belangrijke transitie vragen naar digitaal en circulair bouwen. Met Bouwcampus 2.0 als uithangbord wil Limburg daar koploper in worden.
Meer doen met minder ruimte
Om de ecologische voetafdruk van de campus te verkleinen, is het principe “meer doen met minder ruimte” van toepassing. Dit betekent onder andere dat er zoveel mogelijk in de hoogte wordt gebouwd, bovenop bestaande verhardingen. Het gebouw zal ook modulair zijn, waardoor het snel kan worden aangepast aan andere vormen of functionaliteiten met minimale technische ingrepen. Duurzame energie krijgt ook veel aandacht, en circulaire bouwprincipes worden zoveel mogelijk geïntegreerd.