Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Innovatieve VR-technologie onthult nieuwe wandelpaden op Limburg DC

04.10.2024

Vooruitblik op ontwerp Gijs Van Vaerenbergh

DIEPENBEEK – POM Limburg lanceert een Virtual Reality (VR)-ervaring waarmee bezoekers letterlijk kunnen wandelen over de toekomstige wandelpaden op Limburg DC, ontworpen door Gijs Van Vaerenbergh. De VR-simulatie, ontwikkeld door UHasselt, wordt op 6 oktober voor het eerst getoond tijdens Open Bedrijvendag.

De nieuwe wandelpaden, ontworpen door Gijs Van Vaerenbergh, bekend van projecten zoals Reading Between The Lines in Borgloon, verbinden belangrijke delen van campus Limburg DC, zoals de Health Campus en de Bouwcampus. Naast hun functionele rol zijn de paden ook ontworpen met oog voor de natuurlijke omgeving, zodat gebruikers kunnen genieten van de omliggende natuur.

Volgens Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg, speelt natuurherstel en biodiversiteit een centrale rol in de ontwikkeling van de campus. “Deze paden dragen bij aan onze ambitie om de bestaande natuur te behouden en versterken”, zegt Vandeput. “Ze verhogen de mobiliteit en maken de campus aantrekkelijker voor zowel bezoekers als gebruikers.”

Pieterjan Gijs van Gijs Van Vaerenbergh sluit zich hierbij aan: “Een van de belangrijkste principes is om de bestaande natuur zoveel mogelijk te behouden en zo weinig mogelijk bomen te verwijderen. Het pad krijgt daarom op verschillende plaatsen een grillige vorm en wordt rond de bomen gevouwen. De route en deze onregelmatige beweging zorgen voor een gevarieerde ervaring. Je loopt bijvoorbeeld langs een wilgenrand aan een open veld, een vijver en verschillende ‘boskamers’. Dit kronkelende verhoogde pad brengt de verschillende gebruikers van de universiteitscampus op een nieuwe manier in contact met het natuurgebied. Ze worden bewust geleid door speciale plekken, zodat er een soort traagheid en bewuste ervaring van dit wilde gebied ontstaat. De natuur wordt in scène gezet door de route, het verhoogde pad en de omlijste uitzichten.”

3D-ontwerp en VR-technologie
Naast het traditionele 2D-ontwerp is er ook een 360-gradenvirtuele weergave van de wandelpaden gemaakt. Het terrein werd gedetailleerd in kaart gebracht met behulp van geavanceerde technologieën, zoals 360-gradenfotografie. Het Expertisecentrum voor Digitale Media van UHasselt experimenteerde met deze gegevens om een fotorealistische VR-simulatie te ontwikkelen. “Bezoekers kunnen met een VR-bril en loopband al een virtuele wandeling maken over de nieuwe paden, nog voor ze fysiek zijn aangelegd”, zegt Tom Vandeput.

“Tot nu toe werden VR-headsets voornamelijk gebruikt voor het weergeven van statische scenario’s, zoals 360-gradenvideo’s, of voor minder fotorealistische content, zoals 3D-omgevingen in VR-games. Dankzij recente ontwikkelingen kunnen gebruikers en ontwikkelaars nu echter vrij rondlopen in volledig fotorealistische omgevingen. Deze technologie, die zich nog volop ontwikkelt, biedt een betaalbare manier om echte scènes vast te leggen met commerciële camera’s en om nieuwe, fotorealistische beelden te genereren”, zeggen Nick Michiels en Lode Jorissen van EDM UHasselt.

Digital twin van Limburg DC
De VR-ervaring maakt deel uit van een breder project om Limburg DC te digitaliseren. Samen met kennisinstellingen vanop de campus werkt POM Limburg aan de ontwikkeling van een ‘digital twin’ van de campus, een digitale kopie waarmee toekomstige projecten kunnen worden gesimuleerd. Dit helpt onder andere om de impact op omgeving, middelen en kosten beter in kaart te brengen of simulaties te doen met betrekking tot mobiliteit. Het uiteindelijke doel is om van Limburg DC een ‘smart campus’ te maken.

“Dankzij de digital twin kunnen we projecten nauwkeuriger plannen en onverwachte kosten of vertragingen beter vermijden”, zegt Tom Vandeput. “Dit leidt tot een efficiëntere uitvoering van toekomstige bouwprojecten op de campus.”

Ervaren aannemer
De overheidsopdracht voor de aanleg van de wandelpaden werd gegund aan Wegenis- en Rioleringswerken De Dender, een aannemer die al ervaring heeft met soortgelijke complexe projecten, zoals de eilandtuin in de Plantentuin van Meise. De wachttermijn loopt nog tot 15 oktober. De werken, die naar verwachting een jaar zullen duren, worden uitgevoerd met oog voor de natuur. De bouwzone is strikt afgebakend om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg