Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Interreg Euregio Maas-Rijn wil dat kmo’s meer uit hun afvalstromen halen

26.10.2021

Interreg Euregio Maas-Rijn stelt 6 miljoen euro ter beschikking om Belgische, Nederlandse en Duitse kmo’s efficiënter om te laten gaan met hun afvalstromen. Het project kreeg de naam ‘From Waste 2 Profit’ en loopt van juli 2021 tot eind 2023. Op dinsdag 26 oktober gaf onder meer Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) het startschot tijdens een event in Congrescentrum De Soeverein in Lommel.

Kmo’s uit de brede regio rond de Maas en Rijn kunnen via het project een audit laten uitvoeren om hun afvalstromen door te lichten. Uit die audit volgen dan verbeterpunten op korte en lange termijn. Die kmo’s kunnen dan ook subsidies aanvragen om er bepaalde investeringen mee te financieren, zoals een ERP-systeem om hun afvalstromen beter te beheren. Of de aankoop van een recyclage- of sorteermachine. Daarnaast inspireert het project ook met seminaries mét en bedrijfsbezoeken áán voorlopers op dit gebied. From Waste 2 Profit wil ook als een soort van Tinder fungeren voor kmo’s. Waar je als bedrijf afvalstromen kan vergelijken én matchen. Want de afvalstroom van het ene bedrijf, is misschien een grondstof voor een ander.

Circulaire economie

“Dit project past perfect in de transitie van onze bedrijven naar een circulaire economie”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka- Kvk Limburg. “Die nieuwe economie gaat over meer dan recycleren. Het is ook het fundamenteel herdenken van producten en systemen: slim design, levensloopverlenging, herbruikbaarheid, demonteerbaarheid voor herstel en vervanging, product-dienstcombinaties invoeren, andere consumptiemodellen ondersteunen gebaseerd op gedeeld gebruik. From Waste 2 Profit helpt onze bedrijven hierin stevig op weg.”

Maatschappelijke én financiële noodzaak

“Valorisatie van afvalstromen is niet alleen maatschappelijk belangrijk, maar ook een financiële noodzaak”, stelt gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput. “Uit onderzoek blijkt dat een afvalreductie van 10% bij maakbedrijven leidt tot 2% minder kosten. Zeker in de kunststoffenindustrie en de bouw zijn hier nog veel opportuniteiten.”

“We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen”, zegt Tys van Elk, algemeen directeur van LIOF. “We moeten samen bouwen aan een wereld die slimmer, duurzamer en gezonder is. From Waste 2 Profit ondersteunt kmo’s om die eerste, belangrijke stap te zetten richting die betere wereld.” Zijn Duitse tegenhanger, Peter Jahns, managing director van Effizienz-Agentur NRW knikt: “We moeten durven om te herdenken. Om zo onze manier van consumeren én onze businessconcepten aan te passen. Alleen zo gaan we onze grondstoffen maximaal kunnen inzetten.”

Te snel bij het afval gezet

“Momenteel zitten we in een wereldwijde discussie over onderbroken bevoorradingsketens en grondstofprijzen”, weet Reinhold Rünker van het Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. “Daarom is het belangrijk dat we regionale verbindingen versterken en het economisch potentieel erkennen van hetgeen we vaak te snel als ‘afval’ bestempelen. Circulaire economie betekent voor ons dan ook bovenal heroverweging.”

Crevits op de aftrap
Op dinsdag 26 oktober werd het officiële startschot gegeven met een event in Congrescentrum De Soeverein in Lommel. Met partners POM Limburg, Voka Limburg, EFA, LIOF en Zenit en in aanwezigheid van Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw en Zeevisserij.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg