Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Kunnen we al steden bouwen op de maan?

05.04.2024

POM Limburg organiseerde FTI-sessie rond circulair bouwen

Tijdens het innovatiefestival Flanders Technology & Innovation (FTI) organiseerde POM Limburg vier evenementen rond duurzaamheid, circulariteit en energie. Eén daarvan was de sessie ‘Kunnen we al steden bouwen op de maan?’, een event van POM in samenwerking met Buildwise, Embuild Limburg en Embuild Vlaanderen. De futuristische insteek van het evenement was de ideale metafoor om de uitdagingen waar de bouwsector vandaag mee geconfronteerd wordt aan te kaarten en de cruciale rol van circulaire bouwmethoden te onderstrepen.  

Het innovatiefestival Flanders Technology & Innovation (FTI) is een initiatief van de Vlaamse overheid. Het brengt kenniscentra, privépartners en burgers samen om de grote uitdagingen van de toekomst aan te pakken. Het event vond plaats in Brussel en vijf Vlaamse steden: Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven en Hasselt. De drijfveer van FTI Hasselt: de stedelijke transitie versnellen. Daarbij lag de focus op landbouw en voeding, energie, mobiliteit, circulariteit en urban culture.

Maanbeton
In 1972 brachten de astronauten van Apollo 17 voor het laatst drie dagen door op de maan. Nu, 52 jaar later, rijst de vraag: ‘Kunnen we al steden bouwen op de maan?’. Ruimtevaartonderzoeker en bioloog Angelo Vermeulen antwoordde volmondig “Ja” tijdens het FTI-event van POM Limburg. In zijn keynote ging hij dan ook dieper in op de technieken en innovaties die vandaag al op de tekentafel liggen, zoals prefab oplossingen, robots die geautomatiseerd een verblijf bouwen op de maan en 3D-printen met maanbeton. Maar ook laserprinten met lokale grondstoffen en ondergrondse marskokers behoren tot de mogelijkheden.

Duurzaamheidsuitdagingen
Steden zijn steeds dichter bevolkt en de bouwsector staat voor heel wat duurzaamheidsuitdagingen. “De bouw is nog vaak te inefficiënt. Kan je je voorstellen dat je een auto zou bestellen zoals je vandaag volledig op maat een huis laat bouwen?”, stelt Michel Vanderstraeten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Embuild Limburg. “Innovatie, duurzaamheid en circulair bouwen zijn hét antwoord op ecologische en economische uitdagingen en de essentiële elementen voor het creëren van veerkrachtige en leefbare steden – hier op aarde, en misschien ooit op de maan”, voegt Namjoo Schefer van vastgoedontwikkelaar Ciril toe.

Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen concludeert: “Als je als bedrijf niet genoeg inzet op innovatie, zal je op termijn concurrentieverlies lijden. De klimaatdoelstellingen zetten daarbij de neuzen in de juiste richting.”

 

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg