Blijf op de hoogte van het nieuws
Limburgse batterijspecialist creëert koolstofarme oplossing voor seismisch onderzoek Einsteintelescoop
Onder impuls van POM Limburg slaan de Peerse batterijspecialist BatteryPackService en het Nederlandse Seismic Mechatronics de handen in elkaar voor de Einsteintelescoop. De twee bedrijven ontwikkelen een koolstofarme oplossing om de ondergrond in kaart te brengen.
De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum dat onderzoek voert naar de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 250 meter onder de grond gebouwd. Het Italiaanse eiland Sardinië en het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio zijn nog in de running om het observatorium te bouwen. In 2024 zal Europa de knoop doorhakken. De komst van de telescoop zou de Maas-Rijnregio twee miljard aan investeringen en 1.500 jobs opleveren.
Geluidsgolven
Om de best mogelijke locatie voor de Einsteintelescoop te bepalen, maar ook om de kostprijs van het tunnelen te drukken, is het voor de wetenschappers cruciaal om op voorhand de geologische samenstelling van de ondergrond te kennen. Dat kan aan de hand van seismisch onderzoek.
Richard de Kunder, CEO van Nederlands bedrijf Seismic Mechatronics, dat seismische systemen bouwt: “We brengen de ondergrond in kaart aan de hand van geluidsgolven. Die golven worden de grond ingestuurd, en de onderliggende structuren en aardlagen kaatsen ze terug. Op basis van de reistijd van de terugkaatsing krijgen wetenschappers een duidelijk beeld van de ondergrond.”
Koolstofarm
Helaas is diepgaand seismisch onderzoek niet zonder enig veiligheidsrisico of milieuschade. Courant is het gebruik van explosieven of dieselgedreven systemen. Jos Symons, CEO van BatteryPackService uit Peer, gespecialiseerd in de ontwikkeling van batterijsystemen op maat:
“Hoog tijd dus voor een innovatieve, koolstofarme oplossing. Voor het seismisch onderzoek van de Einsteintelescoop ontwikkelen we een modulair batterijsysteem, waarbij het batterijformaat eenvoudig kan worden vergroot of verkleind. Door met batterijen te werken in plaats van met dieselgeneratoren, zijn er trouwens ook veel minder landverstoringen.” De batterijen zullen getest worden in EnergyVille in Genk, waar alle faciliteiten voor krachtige batterijtesting voorhanden zijn.
Bredere toepassing
De nieuwe batterijtechnologie is niet alleen interessant voor de Einsteintelescoop, maar kan ook breder toegepast worden. Zo kan een zwaar batterijsysteem onder meer gebruikt worden bij grotere landbouwvoertuigen. Maar ook bij andere vormen van seismisch onderzoek kunnen batterijen soelaas bieden, zoals in de mijnbouw of geothermie. Richard de Kunder bevestigt: “Emissievrij grondonderzoek is van essentieel belang voor de verduurzaming van onze industrie.” Door die bredere markttoepassingen geeft de Einsteintelescoop nu al een boost aan innovatie in de regio.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Bedrijven raken geïnspireerd door de vele technologische uitdagingen die het project met zich meebrengt. Dat resulteert in nieuwe technologieën. En zo vormt een project als de Einsteintelescoop nu al een economische katalysator voor Limburg.”
Succesverhaal
POM Limburg focust op de link tussen de Einsteintelescoop en bedrijven. POM begeleidt hen en brengt hen rond de tafel met kennisinstellingen. Tom Vandeput: “Het succesverhaal zet zich verder. Na onder meer Aperam, Calculus en Agrippa is dit het zevende Limburgse bedrijf dat haar diensten aanbiedt aan de telescoop. Ons kandidaatdossier wordt alsmaar sterker, maar onze regio krijgt ook een innovatieboost.”