Blijf op de hoogte van het nieuws
Op de Bouwcampus werd vandaag in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Brouns een manifest ondertekend voor de circulaire transitie van de Limburgse bouwsector. Op initiatief van POM Limburg en Embuild Limburg engageren zo’n 20 bedrijven en organisaties zich om circulair bouwen hoger op de agenda te zetten.
Limburg kent traditiegetrouw een sterke bouwsector. Met meer dan 7 miljard jaarlijkse omzet is de bouw goed voor 13% van de totale omzet in Limburg. Tegelijkertijd kent de sector stevige uitdagingen, zoals de reductie van CO2-uitstoot en het nijpende tekort aan arbeidskrachten en grondstoffen.
Directeur van Embuild Limburg Chris Slaets: “Om toekomstproof te zijn, zal de hele bouwketen moeten evolueren van lineair naar circulair. Dat betekent dat we anders moeten gaan denken, in waardebehoud in plaats van in waardeverlies, en dat vraagt veel meer samenwerking binnen de sector. Alleen door meer samen te werken kunnen nieuwe businessmodellen ontstaan en innovatieve bouwtechnieken hun weg vinden. Bedrijfsleiders, privé- en publieke opdrachtgevers moeten nú investeren in circulaire oplossingen en voorbeelden durven stellen. Daarom ook is dit manifest zo’n belangrijke stap.”
Switch maken
Op initiatief van POM Limburg en Embuild Limburg ondertekenden zo’n 20 bedrijven en organisaties vandaag officieel het ‘Manifest Circulair Bouwen Limburg’. Samen met de Vlaamse overheid engageren ze zich om de transitie naar circulair bouwen in te zetten.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De bouwsector is van groot belang voor de Limburgse economie. Onze provincie telt in verhouding meer omzet, werkgevers en werknemers in de bouw dan eender welke andere Vlaamse provincie. Met de materiaalschaarste en CO2-problematiek in het achterhoofd moeten we op korte termijn de switch naar circulariteit maken. Alleen door de kar van innovatie te blijven trekken kan onze bouwsector competitief blijven.”
Interviews op de werf
Het manifest kwam tot stand in samenwerking met zo’n 20 partners, waaronder bouwbedrijven, kennisinstellingen en overheidspartners. Nederlands consultancybureau Volantis trok de werf op en nam interviews af bij Limburgse bouwbedrijven. Onder meer Vandersanden, Bioterra en Gijbels verleenden hun medewerking. Op basis van die feedback werden zowel obstakels als kansen in kaart gebracht.
Chris Slaets: “Dit manifest biedt houvast aan aannemers en andere bouwactoren. Het helpt om het containerbegrip ‘circulair bouwen’ concreter te maken, zodat de sector ermee aan de slag kan. Circulair bouwen wordt behapbaar gemaakt door het op te delen in verschillende aspecten, zoals materiaal, circulair design, energie, milieu-impact en management. We reiken een aantal tools aan waar de sector concreet mee aan de slag kan. Zo wordt circulariteit niet alleen een doel op zich, maar ook een middel om bouwprojecten te realiseren.”
Circulaire bouweconomie tegen 2050
Met de Vlaamse Werkagenda Circulair Bouwen ambieert de Vlaamse overheid een volledig circulaire bouweconomie tegen 2050. Onder meer met nieuwe businessmodellen en een aangepaste fiscaliteit wil de regering circulair bouwen aanmoedigen.
Vlaams Minister van Economie Jo Brouns: “Dit manifest sluit naadloos aan bij de ambities van deze Vlaamse Regering in de duurzame transitie naar een circulaire economie, ook in de bouwsector. We staan voor een enorme renovatiegolf om onze huizen minder afhankelijk te maken van fossiel gas. Tegelijkertijd zijn de prijzen voor de grondstoffen nog nooit zo hoog geweest. Daarom is het nu het moment om die kaart te trekken van de circulaire economie, door meer afval en reststromen te gaan hergebruiken. Zo creëren we nieuwe producten door bijvoorbeeld houtoverschotten om te zetten in nieuwe planken voor in de bouwsector. Met dit manifest zetten we Limburg op de kaart als inspiratie voor heel Vlaanderen.”
Eerste provincie
De ondertekening van het manifest is een belangrijke stap om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. “Limburg is de eerste provincie die een officiële engagementsverklaring op tafel kan leggen”, zegt Tom Vandeput. “We willen dan ook een voorbeeldrol spelen in Vlaanderen, met dit manifest, maar ook op onze nieuwe Bouwcampus. Ook daar zetten we maximaal in op circulariteit, duurzaamheid en digitalisering. Bij de bouw van de campus zelf, maar ook in de invulling. De Bouwcampus wordt een ontmoetingsplaats voor alle bouwactoren, van student tot start-up en mature industrie. Een ideale voedingsbodem dus voor innovaties in de bouwsector.”