Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburgse inhaalbeweging staat centraal op POM-jaarevent

02.10.2023

De economische inhaalbeweging in Limburg zet zich door, dat is de centrale boodschap op het POM Limburg-jaarevent vandaag in het Zolderse cultuurcentrum. “Het goede nieuws is dat de toegevoegde waarde en arbeidsproductiviteit in Limburg sneller toenemen dan in de rest van Vlaanderen. Limburgse bedrijven realiseerden in 2021 4,4 miljard euro meer toegevoegde waarde dan in 2016”, zegt voorzitter Tom Vandeput. “We zijn er nog niet, de achterstand blijft reëel, maar de omslag is niet meer tegen te houden. Dat merk je ook aan de vele projecten die we kunnen realiseren.”

POM Limburg publiceerde recent een studie over de bruto toegevoegde waarde en arbeidsproductiviteit in Limburg en Vlaanderen, op basis van cijfers van de Nationale Bank uit 2021. De Limburgse economie presteerde in dat jaar voortreffelijk. In totaal werd een toegevoegde waarde gerealiseerd van 28,3 miljard euro, veruit het hoogste bedrag ooit. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Dat is 4,4 miljard meer dan vijf jaar eerder, in 2016, ofwel een stijging met ruim 18%. Vooral de industrie en de bouw lieten de afgelopen jaren mooie groeicijfers optekenen. Beide sectoren zijn nog steeds uitermate belangrijk voor de Limburgse economie. Zo is de industrie goed voor bijna één vijfde van de totale toegevoegde waarde in de provincie. En de bouw is in Limburg duidelijk sterker vertegenwoordigd dan gemiddeld in Vlaanderen.”

De toename van de toegevoegde waarde resulteerde in 2021 eveneens in een sterke stijging van de arbeidsproductiviteit, de gemiddelde bruto toegevoegde waarde die op een jaar tijd door een werknemer wordt gerealiseerd. In Limburg was dat nagenoeg 94.000 euro per werknemer. Dat is bijna 7.000 euro meer dan het jaar ervoor, ofwel een stijging van 8%. De kloof tussen Limburg en Vlaanderen wordt daarmee kleiner. In 2016 liep het verschil nog op tot 15,2%, terwijl dat in 2021 herleid is tot 14,1%, een daling met ruim één procentpunt. Tom Vandeput: “Dat betekent dat we in Limburg anno 2021 ongeveer €1.200 aan toegevoegde waarde per werknemer meer realiseren dan wanneer de kloof ongewijzigd zou zijn gebleven. De kerende trend heeft zich ingezet, en we zijn daarmee goed op weg om de doelstelling van het economisch actieplan SALKturbo te halen.”

Geen goednieuwsshow
Ondanks het recordbedrag blijft Limburg nog vrij ver onder de gemiddelde Vlaamse arbeidsproductiviteit. Het POM-jaarevent is dan ook geen goednieuwsshow over de Limburgse economie. “De uitdagingen blijven reëel”, waarschuwt POM-directeur Noël Slangen. “Om maar één voorbeeld te geven: slechts 6% van de werknemers in Limburgse bedrijven heeft een universitair diploma, tegenover meer dan 11% in de rest van Vlaanderen. Je ziet gelukkig heel wat parameters in de goede richting gaan. We sluiten aan op het peloton en op sommige vlakken zitten we al in een kopgroep, maar de top is nog lang niet in zicht. We moeten blijven werken en actief kansen blijven creëren voor onze Limburgse bedrijven. Het heeft geen zin om enkel onszelf op de borst te kloppen en ons succes te vieren. We moeten vooral ook laten zien welke kansen we nog zien om onze koers voort te zetten.”

Tien werven
Die kansen zien Tom Vandeput en Noël Slangen op verschillende fronten, of de tien belangrijke werven voor Limburg, zoals ze gepresenteerd worden op het jaarevent. “Het gaat soms letterlijk om werven die tot de verbeelding spreken,” zegt Tom Vandeput, “zoals het nieuwe poortgebouw op de Health Campus in Diepenbeek, wat een nieuwe economische landmark wordt op die campus. Maar het gaat evengoed over werven die je niet meteen in baksteen en beton kunt zien verschijnen. Denk maar aan de Einsteintelescoop, een ondergronds onderzoekscentrum dat ook heel wat andere minder zichtbare effecten met zich meebrengt. Vooral op het gebied van tewerkstelling. Als je de vergelijking maakt met CERN in Zwitserland, zie je dat daar 16.000 mensen uit 77 verschillende landen aan het werk zijn. Dat is gigantisch. Maar we zien op dit moment al dat het project unieke kansen creëert voor deze regio, en dat bedrijven ervoor kiezen om er voluit voor te gaan. Er zit nog geen spade in de grond, maar het vliegwiel is in gang gebracht.”

Eerste duurzame bedrijventerrein
De spade zal binnenkort in Voeren wel degelijk in de grond gaan, maar dan voor het allereerste duurzame bedrijventerrein in ons land, dat POM er samen met het gemeentebestuur realiseert. Noël Slangen: “POM Limburg investeert waar de private sector dat nog niet ziet zitten. Dat is volgens ons een kerntaak van de overheid. In Voeren vertaalt zich dat in een aantal primeurs op het vlak van duurzaamheid, zoals de allereerste toepassing van het CO2-neutrale grasfalt in België.” Ook de ontwikkelingen op de voormalige Ford-terreinen in Genk weerspiegelen de hoge Limburgse ambities. Tom Vandeput: “Samen met de stad Genk kochten we de laatste gronden aan, en maakten we de plannen voor een internationale logistieke campus concreet. Nergens in Vlaanderen zijn voormalige autofabrieken zo snel omgevormd tot nieuwe economische slagader. Ook hier toont Limburg haar daadkracht. Onze inhaalbeweging is wel degelijk ingezet.”

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg