Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburgse Interboring innoveert stofopvang voor boor- en zaagwerken in Einsteintelescoop

06.04.2023

De Zonhovense kmo Interboring slaat de handen in elkaar met de Duitse machinebouwer Dirkra, en dit onder impuls van POM Limburg. Samen ontwikkelen ze een innovatief, flexibel omhulsel om zaag- en boorwerken veilig uit te voeren in de ondergrondse Einsteintelescoop.

De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum dat de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren bestudeert. Trillingen op het aardoppervlak verstoren de werking van de driehoekige telescoop met 10 kilometer lange zijdes. Daarom wordt hij tot zo’n 250 meter diep onder de grond gebouwd. Naast het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio is ook het Italiaanse eiland Sardinië nog in de running om het observatorium te bouwen. In 2025 hakt Europa de knoop door.

Schadelijke stofdeeltjes
Bij de bouw van een ondergronds observatorium komen heel wat complexe boor- en zaagwerken kijken. Wanneer je in metaal of beton zaagt of boort, komen er kleine deeltjes vrij. Die verstoren de werking van de machines en belemmeren het zicht, maar zijn vooral ook schadelijk voor mensen. Om de verspreiding van die stofdeeltjes tegen te gaan is dus een soort van omhulsel nodig, dat als een stofzuiger fungeert. Die omhulsels worden vandaag al gemaakt, maar vaak op maat van een project. Ze worden dus maar één keer gebruikt, en dat betekent verspilling van grondstoffen. Daar wil de Zonhovense beton- en metaalchirurg Interboring verandering in brengen.

Complexe boorwerken
Interboring bundelt haar krachten met de Duitse machinebouwer Dirkra voor de ontwikkeling van een innovatief, flexibel omhulsel dat na boor- en zaagwerken opnieuw gebruikt kan worden. Interboring heeft ervaring met complexe snijtechnieken. Zo waren ze de eerste ter wereld om een opening te maken in de koepel van het reactorgebouw van een kerncentrale.

CEO van Interboring Jos Spilstijns: “De kleinste fout kan grote gevolgen hebben. Zeker bij ‘big science’-projecten als de Einsteintelescoop. Chirurgische precisie is daarom cruciaal. Met de technische knowhow die Dirkra in huis heeft, kunnen we samen een flexibel, modulair systeem ontwikkelen met een duurzaam karakter. Want in tegenstelling tot haar voorgangers zal deze nieuwe industriële toepassing ook in andere sectoren gebruikt kunnen worden.”

Industriële toepassingen
Het nieuwe omhulsel is niet alleen interessant bij de bouw van de Einsteintelescoop, maar kent ook een bredere toepassing.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Zaag- en boorwerken komen uiteraard in heel wat sectoren voor. Denk daarbij aan bedrijven die civiele werken, aanpassingen in bestaande gebouwen of onderhoud van machines uitvoeren. Zij hebben ook baat bij deze nieuwe toepassing.”

Al voor de start van de bouw van de telescoop, inspireert het ‘big science’-project bedrijven. “Met revolutionaire innovaties als gevolg. De Einsteintelescoop is vandaag al een economische katalysator voor Limburg”, benadrukt Tom Vandeput.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg