Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburgse start-up YPTF-Engineering maakt energiesimulaties voor toekomstige Einsteintelescoop

02.03.2023

Onder impuls van POM Limburg zal de Hasseltse start-up YPTF-Engineering simulaties maken van de energietoevoer uit hernieuwbare bronnen voor de toekomstige Einsteintelescoop. YPTF doet dat samen met het Duitse bedrijf ISATEC. Het doel is om het onderzoekscentrum zo duurzaam mogelijk te bouwen.

De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum dat de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren bestudeert. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 250 meter onder de grond gebouwd, ver weg van trillingen op het aardoppervlak. Het Italiaanse eiland Sardinië en het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio zijn nog in de running om het observatorium te bouwen. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “In 2025 zal Europa de knoop pas doorhakken, maar door meer bedrijven te betrekken wordt onze kandidatuur alsmaar sterker. De komst van de telescoop zou onze regio zo’n twee miljard aan investeringen en 1.500 jobs opleveren.”

Energieverbruik
Softwareontwikkelaar YPTF-Engineering, gevestigd op Corda Campus, is het zevende Limburgse bedrijf dat op de kar van de Einsteintelescoop springt. De start-up bouwde expertise uit rond e-mobiliteit en duurzame energie. Samen met het Duitse bedrijf ISATEC – dat gespecialiseerd is in temperatuurstudie – zal YPTF simulaties opzetten rond het energieverbruik van de telescoop, en dit op basis van de beschikbare groene energie. Die simulaties brengen opslagmogelijkheden en energiebronnen in kaart, maar ook de kostprijs van het geheel. Co-founder van YPTF-Engineering Yves Petry: “De schaal van deze simulatie en de vele assumpties omtrent de vereisten van zo’n onderzoekscentrum maken dit een complexe uitdaging. Meewerken aan een internationaal innovatieproject als de Einsteintelescoop is echter een unieke uitdaging, waarbij we onze expertise ook verder kunnen inzetten voor wetenschappelijke projecten. Bovendien zal de simulatieomgeving zo worden ontworpen dat deze ook kan worden toegepast in andere projecten, zoals simulaties voor industriële omgevingen en woonbuurten.”

Surplusenergie
Op piekmomenten verbruikt de Einsteintelescoop enorm veel energie. Om daaraan te voldoen, zal er op andere momenten meer energie geproduceerd worden dan nodig. Deze gratis ‘surplusenergie’ kan andere doeleinden dienen, zoals laadstations voor elektrische wagens. En zo wordt de Einsteintelescoop ook een duurzaam verhaal. Tom Vandeput: “De bouw en de ingebruikname van zo’n ondergrondse installatie gaat vanzelfsprekend heel wat energie kosten. Het is dus zaak om de installatie zo duurzaam mogelijk te bouwen, en die gedachte bij aanvang mee te nemen.”

Innovatieboost
Dankzij de Einsteintelescoop krijgt Limburg een stevige innovatieboost. “Niet alleen omdat de kans bestaat dat dit baanbrekend onderzoekscentrum naar onze regio komt en van Limburg een innovatieve kennisregio maakt”, zegt Tom Vandeput. “Maar ook omdat dit soort innovaties nu al veel bredere toepassingen kent. Daarom legt POM Limburg zo sterk de nadruk op de link met Vlaamse bedrijven.” De voorbije maanden werd het dossier rond de Einsteintelescoop alsmaar concreter. Zo maakte de Vlaamse regering al meer dan 13 miljoen euro vrij voor het project, en bracht Vlaams minister voor Economie Jo Brouns onlangs nog alle betrokkenen samen in een nieuwe 50-koppige stuurgroep.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg