Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Medewerkers essentieel bij inzet QRM als groeistrategie

23.05.2022

Europees Interreg-project onderzoekt impact QRM op menselijk kapitaal

In het kader van het QRM4.0-project voerden Zuyd Hogeschool en Workitects een studie uit naar het belang en de impact van het implementeren van Quick Response Manufacturing (QRM) op het menselijk kapitaal. Met de studie willen POM Limburg en de projectpartners de bootcamps en opleidingen rond QRM verder optimaliseren.

Klanten worden alsmaar veeleisender. Als gevolg hiervan moeten maakbedrijven steeds sneller en meer op maat produceren. Om hen hierin te ondersteunen riepen POM Limburg en partners het QRM4.0-project tot leven. Dit Interreg-project brengt ondernemingen uit de Maas-Rijnregio dichter bij Quick Response Manufacturing (QRM), maar ook nieuwe technologieën zoals industrie 4.0. QRM is een groeistrategie die het mogelijk maakt om de tijd tussen bestelling en levering in te korten. Op die manier staan maakbedrijven sterker in de markt en verstevigen ze hun concurrentiepositie.

Beslissende rol werknemers
Werknemers spelen een beslissende rol wanneer een bedrijf op QRM wil inzetten als groeistrategie, zo blijkt uit de studie. Hun capaciteiten en bereidheid om nieuwe vaardigheden te leren beïnvloeden sterk de slaagkansen. Het onderzoek benadrukt dat werknemers van de productieafdeling van een training moeten genieten om zo autonomer en meer multi-inzetbaar te zijn. Verder wees de studie uit dat veel organisaties niet alle QRM-principes toepassen. Om dit tegen te gaan, moet er meer informatie verschaft worden over de mogelijkheden. Daarnaast er is ook nood aan een community om ervaringen met andere maakbedrijven te delen en zo nieuwe kennis te verwerven. Tot slot maakt technologie het mogelijk om doorlooptijden te verkorten, maar de toepassing hiervan blijft vaak uit.

Aanpak pijnpunten
Uit de studie bleek dat het QRM4.0-project vandaag al enkele pijnpunten rond de implementatie van QRM aanpakt. Zo inspireert en informeert het project maakbedrijven via workshops, demonstraties en bedrijfsbezoeken over de tools en technologieën die ter beschikking zijn. Verder focussen de bootcamps, naast het technische aspect, ook op de organisatorische veranderingen die gepaard gaan met de implementatie van QRM. Tot slot creëert QRM4.0 verschillende lerende netwerken, communities die bedrijven met elkaar in contact brengen om innovatieve ideeën uit te wisselen.

QRM4.0 wordt gefinancierd door Interreg Euregio Maas-Rijn, en is een samenwerking tussen POM Limburg, het provinciebestuur van Limburg, technologisch onderzoekscentrum Sirris en tal van andere partners over de grenzen, zoals Hogeschool Fontys in Eindhoven en het Luikse Basse-Meuse Développement.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg