Blijf op de hoogte van het nieuws
QRM4.0 versnelt productieproces van Limburgse maakbedrijven
Interieurbedrijf Merger uit Tongeren ontwikkelt een nieuwe online tool voor binnendeuren op maat. Dat doet het bedrijf met steun van QRM4.0, een Europees project van POM Limburg en partners, om de levertijd van maakbedrijven in te korten. Het doel is om een nieuwe binnendeur binnen 24 uur na bestelling te produceren.
Omdat klanten alsmaar veeleisender worden, moeten maakbedrijven sneller op maat kunnen produceren. Het Interreg-project QRM4.0 ondersteunt hen hierbij, en brengt bedrijven uit de Maas-Rijnregio dichter bij nieuwe digitale technologieën, zoals industrie 4.0 en Quick Response Manufacturing (QRM). Dat laatste is een groeistrategie om de tijd tussen bestelling en levering van een maakbedrijf in te korten.
Naar wens
Met de steun van QRM4.0 bouwt interieurbedrijf Merger momenteel aan een online tool, waarmee klanten binnendeuren op maat kunnen samenstellen.
Robin Leën, hoofd schrijnwerkerij van Merger: “We zijn het eerste Belgische bedrijf dat zo’n configurator voor binnendeuren op de markt zal brengen. Klanten zullen hun deur volledig naar wens kunnen samenstellen, onder andere qua materiaal, kleur en maat. Daarna wordt de deur in een recordtijd geleverd.”
24 uur
Op dit moment bedraagt de productietijd van zo’n binnendeur nog vier dagen, maar het Tongerse bedrijf wil die tijdspanne terugdringen naar 24 uur.
Robin Leën: “Dankzij de online tool is de lijn tussen klant en productie veel korter, en kunnen we dus drie dagen tijd besparen. Die tijd situeert zich op dit moment vooral in administratie en bureauwerk. Als dit een succesvol traject blijkt, ontwikkelen we een gelijkaardige tool voor meubels.”
Concurrentiekracht
De leversnelheid van een maakbedrijf bepaalt vandaag in sterke mate haar concurrentiekracht.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Maakbedrijven zijn in Limburg sterker aanwezig dan in de rest van Vlaanderen, maar hun belang in tewerkstelling en omzet neemt af. De sector moet dan ook klaargestoomd worden voor de toekomst. Dat kan dankzij digitale strategieën als QRM.” Die evolutie komt ook de werkgelegenheid ten goede, die nu vaak naar lageloonlanden uitbesteed wordt. “Als een klant een snelle levering wil, is het interessanter dat die niet van de andere kant van de wereld moet komen.”
QRM4.0 wordt gefinancierd door Interreg Euregio Maas-Rijn, en is een samenwerking tussen POM Limburg, het provinciebestuur van Limburg, technologisch onderzoekscentrum Sirris en tal van andere partners over de grenzen, zoals Hogeschool Fontys in Eindhoven en het Luikse Basse-Meuse Développement.