Blijf op de hoogte van het nieuws
H2 Booster-event neemt diepe duik in waterstof voor wegtransport
POM Limburg organiseerde in samenwerking met de federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners Febetra het event ‘Op weg met waterstof’ op Thor Park. Meer dan veertig transporteurs, tankstationuitbaters, belangengroepen en kennisinstellingen uit de logistieke sector namen een diepe duik in de verschillende domeinen van waterstof in het wegtransport. Het event kaderde in het Interreg-project EMR H2 Booster.
Negen partners – waaronder POM Limburg – zetten hun schouders onder het Europese project EMR H2 Booster. Ze bundelen de krachten voor de grootschalige uitrol van een groene waterstofeconomie in de Maas-Rijnregio. Het doel is om partijen en initiatieven te verbinden, maar ook om innovatie in de waterstofketen te versnellen en zo duurzame groei en werkgelegenheid te creëren.
Energietekort
De Maas-Rijnregio kampt met een tekort aan hernieuwbare energie. Om de energietransitie in te zetten, is de regio gedwongen groene energie te importeren uit streken waar de zon vaker schijnt en de wind harder waait. Maar ook waterstof kan bijdragen tot het slagen van die transitie. “Niet alleen de import van waterstof, maar zeker ook de uitbouw van infrastructuur is van cruciaal belang voor onze regio”, benadrukt Davine Janssen van WaterstofNet. Daarom organiseerden POM Limburg en Febetra het event ‘Op weg met waterstof’. Transporteurs, tankstationuitbaters, belangengroepen en kennisinstellingen uit de logistieke sector namen tijdens het event een diepe duik in de verschillende domeinen van waterstof in het wegtransport.
Waterstofvrachtwagens
De komende jaren moet de logistieke sector de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame, hernieuwbare alternatieven maken. “Waterstof is vandaag de enige duurzame oplossing voor ons”, zegt Flip Bamelis van All Engineering. “Een elektrische vuilniswagen zou zes ton aan batterijen met zich mee moeten dragen. Dan is er gewoon geen ruimte meer voor een chauffeur in de cabine.” Luc Haesaerts van Altrea pikt hierop in: “Maar van de ene dag op de andere voor 650 vrachtwagens overschakelen naar waterstof is op dit moment geen haalbare kaart. Daarom gaan we nu eerst aan de slag met vrachtwagens waarvan de verbrandingsmotor al tot 80 procent op waterstof kan rijden.”
10 ton waterstof per dag
Altrea is lang niet het enige transportbedrijf dat in de nabije toekomst haar verdere stappen richting duurzaam wegtransport wil zetten. Uit een studie van het Europees project ENTRANCE is gebleken dat 50 procent van de transporteurs binnen de twee jaar een investering in duurzame voertuigen plant. 51 procent daarvan gaf aan voor waterstof te kiezen. “We schatten dat in 2035 er in Limburg alleen al minstens 10 ton waterstof per dag nodig zal zijn. En dat is enkel voor de omschakeling naar waterstof voor internationaal transport uit onze provincie”, vult Michaël Vannes van POM Limburg aan. “Op jaarbasis spreken we dan van 3.784 ton, goed voor een omzet van 35 miljoen euro.”