Blijf op de hoogte van het nieuws
POM Limburg versterkt de kandidatuur van de Maas-Rijnregio voor de komst van de Einsteintelescoop. Dat doet POM door samenwerkingen met bedrijven te stimuleren, met het oog op innovatie in de regio. Dit alles maakt deel uit van het Interreg-project ET2SMEs, dat POM samen met het Limburgse provinciebestuur, partners uit de deelregio’s en met de steun van Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits opstartte. De Einsteintelescoop is een baanbrekende onderzoeksinfrastructuur die zwaartekrachtgolven bestudeert. De Maas-Rijnregio en Sardinië zijn nog als enige mogelijke locaties in de running. In 2024 valt de definitieve beslissing.
De Einsteintelescoop is een driehoekig observatorium met zijdes van zo’n tien kilometer lang. De telescoop bestudeert zwaartekrachtgolven, die zeer moeilijk waar te nemen zijn voor de huidige generatie telescopen. Die golven worden voornamelijk gebruikt in onderzoek naar de oerknal en zwarte gaten. Markant detail: het observatorium zal 200 tot 300 meter onder de grond gebouwd worden, op een stabiele ondergrond.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De Einsteintelescoop zet ons niet alleen op de kaart als hoogtechnologische kennisregio. Het observatorium levert ook ongeveer twee miljard euro aan investeringen op, en 500 directe en 1.150 indirecte jobs. Het spreekt dus voor zich dat Limburg er alles aan wil doen om de kandidatuur te versterken.”
Link met bedrijven
De Maas-Rijnregio heeft op dit moment al een sterk dossier, maar een rechtstreekse link met bedrijven ontbrak.
Voorzitter Tom Vandeput: “Daarom hebben we, samen met de Euregionale partners, het project ET2SMEs in het leven geroepen. Het doel is om samenwerkingen tussen bedrijven te stimuleren, over de landsgrenzen heen. Op die manier werken we innovatie in de hand. Wanneer onze kandidatuur in 2024 goedgekeurd wordt, kunnen Limburgse bedrijven hun diensten en producten aanbieden aan de Einsteintelescoop. Zelfs als de telescoop niet naar hier komt, zal er door die innovatieve samenwerkingen een sterk ecosysteem gecreëerd zijn.”
POM als bezieler en matchmaker
ET2SMEs brengt regionale bedrijven dus dichter bij een groots prestigeproject als de Einsteintelescoop.
Tom Vandeput: “De effectieve opstart van het observatorium is pas voorzien in 2032, maar nu al zullen er aanbestedingen uitgeschreven worden waar bedrijven op kunnen inschrijven. Het gaat dan niet alleen om hightechbedrijven, maar bijvoorbeeld ook bedrijven uit de planning- en bouwsector.” POM Limburg neemt vooral de rol van matchmaker op. “Concreet houdt dat in dat we zoveel mogelijk bedrijven uit de grensregio met elkaar in contact willen brengen. We doen dat onder andere aan de hand van bedrijfsbezoeken, workshops en netwerkevents.”
Sterke kandidatuur
Het Italiaanse eiland Sardinië en de grensregio rond het drielandenpunt zijn als enige locaties nog in de running. In 2024 wordt de knoop doorgehakt. De Maas-Rijnregio heeft alvast een grote streep voor.
Minister Hilde Crevits: “Dit is een bijzonder interessant wetenschappelijk project dat ook een aanzienlijke economische meerwaarde voor de regio heeft. De eerste stap is nu de Einsteintelescoop op de ESFRI-roadmap krijgen van belangrijke Europese onderzoeksinfrastructuren. Natuurlijk zal ook een financieel plan uitgewerkt moeten worden in goed overleg met onze buurlanden Nederland en Duitsland. In tussentijd blijven we vanuit Vlaanderen de samenwerking tussen bedrijven stimuleren om innovatie te creëren in de regio als economische boost voor Limburg.” Gedeputeerde Tom Vandeput vult aan: “Onze regio heeft enkele grote troeven in handen, zoals de aanwezigheid van kennisinstellingen en hightechbedrijven. Ook het feit dat we de kandidatuur met drie landen samen indienen, speelt in ons voordeel.” POM Limburg zet nu alles op alles om het dossier te versterken. “Wat CERN heeft betekend voor Genève, kan de Einsteintelescoop betekenen voor Limburg.”
ET2SMEs is een samenwerking tussen zeven organisaties die werken rond economische ontwikkeling en innovatie in de Maas-Rijnregio. POM Limburg, voor Duitsland AGIT (bureau voor economische ontwikkeling in de regio Aken) en NMWP.NRW (organisatie die de ontwikkeling van Noordrijn-Westfalen op gebied van technologie stimuleert), voor Nederland LIOF (de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Limburg) en voor Wallonië de Universiteit van Luik, de luchtvaartcluster SKYWIN en het technologiebureau Sowalfin. De financiering gebeurt door het Europese programma Interreg, het provinciebestuur van Limburg en de Vlaamse overheid.