Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

POM Limburg en Sint-Truiden lanceren samenwerking rond slimme maakbedrijven

04.03.2022

Masterclasses focussen op digitalisering en industrie 4.0

POM Limburg en de stad Sint-Truiden gaan een samenwerking aan om Limburgse maakbedrijven toekomstproof te maken. POM stapt mee in het slimme netwerk dat de stad uitbouwde met enkele Truiense bedrijven. Dit voorjaar kunnen maakbedrijven deelnemen aan vier masterclasses rond digitalisering en industrie 4.0.

Onder impuls van de stad Sint-Truiden werken enkele grote bedrijven uit de auto-industrie – zoals Punch Powertrain, VCST, Bosch en Tenneco – al enige tijd samen. In een slim netwerk delen ze kennis, technologieën en middelen om hun concurrentiekracht te verhogen.

Slimme innovatie

Schepen van Lokale Economie Jo François is blij dat het netwerk er al was voor corona toesloeg: “Met het Smart Production Network wijzen we de weg in moeilijke omstandigheden. Meer nog, als stad konden we een belangrijke rol opnemen en ondersteuning bieden bij de herlocatie van VCST. Wij zijn dan ook fier dat we deze digitale fabriek van de toekomst kunnen verankeren in Sint-Truiden, een essentiële poot van belangrijke toeleveranciers voor de automotive industrie. Via deze samenwerking willen we in het kielzog van die automotive bedrijven ook de lokale maakindustrie ondersteunen in deze toch zeer uitzonderlijke tijden. Sint-Truiden kiest voor slimme innovatie, met nieuwe technologieën en productiemethodes. Door de kennis van de grote spelers te delen met de andere maakbedrijven in Limburg dragen we bij tot de relance van onze economie na corona.”

Waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers: “Ik ben heel tevreden dat we dit project als stad mee kunnen uitwerken. Sint-Truiden neemt hiermee een bovenlokale rol op en verzekert de toekomst van de maakindustrie in Haspengouw en de bredere regio. Dit strookt ook met onze visie als stad en onze ambitie om de motor van Haspengouw te zijn. De maakindustrie is een sector in verandering, en we moeten ervoor zorgen dat onze lokale bedrijven alle kansen krijgen om mee te evolueren en zich klaar te maken voor de toekomst.”

Sneller produceren
De laatste tijd groeide de interesse van maakbedrijven uit de ruimere regio om deel te nemen. Nu POM Limburg mee op de kar springt, wordt het netwerk dan ook uitgebreid naar de volledige provincie.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Maakbedrijven moeten een omslag maken om tegemoet te komen aan de hedendaagse eisen van klanten. Die verwachten namelijk snelle levertijden en producten op maat. Bij POM Limburg werken we hier al enige tijd rond, onder meer met het project Quick Response Manufacturing 4.0. Daarin focussen we op nieuwe strategieën om sneller op maat te kunnen produceren. Een samenwerking met het slimme netwerk van Sint-Truiden is dus een logische stap.”

Maakbedrijven zijn in Limburg sterker aanwezig dan in de rest van Vlaanderen, maar hun belang in tewerkstelling en omzet neemt de laatste jaren af.

“De sector moet klaargestoomd worden voor de toekomst. Dat kan dankzij digitale strategieën als QRM. Die evolutie komt ook de werkgelegenheid ten goede, die nu vaak naar lageloonlanden uitbesteed wordt.”

Digitale fabriek
Dit voorjaar organiseren POM en Sint-Truiden vanuit het slimme netwerk vier masterclasses rond digitalisering, automatisering, QRM en industrie 4.0. De workshops vinden plaats in Zuid-Limburgse bedrijven, zoals VCST, Provan en Tenneco, maar ook op T2-campus. Aan de praktijkles wordt telkens een bedrijfsbezoek gekoppeld. De eerste masterclass ‘Digitale Fabriek’, in samenwerking met bedrijven VCST en Bosch, vindt plaats op 22 maart. Er is plaats voor zo’n 20 maakbedrijven in totaal.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg