Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Van massaproducent naar QRM-pionier

08.07.2022

QRM4.0-projectpartners op bezoek bij BOSCH Scharnieren

POM Limburg ging op bedrijfsbezoek bij Nederlands metaalbewerkingsbedrijf BOSCH Scharnieren voor het QRM4.0-project. Het bedrijf was in 2007 één van de eerste om QRM toe te passen. Het bezoek stond in het teken van één centrale vraag: hoe creëer je een flow in een productieomgeving met hoge variatie en kleine hoeveelheden?

Maakbedrijven staan voor de uitdaging om steeds sneller en meer op maat te produceren om tegemoet te komen aan de toenemende eisen van klanten. Om bedrijven hierin te ondersteunen riepen POM Limburg en partners het project QRM4.0 tot leven. Dit Interreg-project brengt ondernemingen uit de Maas-Rijnregio dichter bij nieuwe digitale technologieën, zoals industrie 4.0 en Quick Response Manufacturing (QRM). Dat laatste is een groeistrategie om de tijd tussen bestelling en levering in te korten. Zo staan maakbedrijven sterker in de markt en verstevigen ze hun concurrentiepositie.

QRM-pionier
Technologieorganisatie Sirris organiseerde een innovation leader visit aan QRM-pionier BOSCH Scharnieren uit Nederland. De focus van BOSCH verschoof in de jaren negentig van massaproductie naar maatwerk. Daarvoor implementeerden ze als eerste maakbedrijf QRM als productiestrategie. Later introduceerden ze ook PROPOS op de werkvloer, een software die de planning en aansturing van het productieproces vergemakkelijkt. Zo ziet het personeel op een scherm welke orders in behandeling zijn of in de wachtrij staan.

Levertijd ingekort tot drie weken
De implementatie van een quick response-productiesysteem maakte van BOSH Scharnieren een voorbeeld in procesverbetering voor bedrijven in de Maas-Rijnregio. Ze slaagden er in om met QRM een leverbetrouwbaarheid van 95% te halen, hun levertijden in te korten tot drie weken en een pro-actieve houding te creëren bij hun werknemers.

QRM4.0 wordt gefinancierd door Interreg Euregio Maas-Rijn, en is een samenwerking tussen POM Limburg, het provinciebestuur van Limburg, technologisch onderzoekscentrum Sirris en tal van andere partners over de grenzen, zoals Hogeschool Fontys in Eindhoven en het Luikse Basse-Meuse Développement.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg