Blijf op de hoogte van het nieuws
POM Limburg brengt Limburgse bedrijven dichter bij prestigeproject
In 2024 beslist Europa welke van de twee kandidaatregio’s de Einsteintelescoop, een ultramodern observatorium van zwaartekrachtgolven, mag bouwen. Maar nu al zijn er kansen voor Limburgse bedrijven te rapen. Zo zijn de eerste vier opdrachten voor 2022 net gelanceerd.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Door Limburgse bedrijven nauwer te betrekken, versterken we onze kandidatuur. Voor veel kmo’s lijkt dit project misschien ver van hun bed, maar er liggen nu al opportuniteiten op tafel.”
Met de Einsteintelescoop investeert Europa in een observatorium om tot nieuwe inzichten te komen over de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren. Deze driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 200 tot 300 meter onder de grond geplaatst om zo weinig mogelijk ruis op te vangen van de activiteiten op aarde. De komst van de telescoop zou ongeveer twee miljard aan investeringen opleveren.
Grote inspanningen
Op dit moment zijn zowel Sardinië als de Maas-Rijnregio nog als kandidaatregio in de running. Hoewel de definitieve beslissing pas over twee jaar valt, doet POM Limburg vandaag al grote inspanningen om het hoogtechnologisch project naar het drielandenpunt te halen.
Gedeputeerde Tom Vandeput: “Via het ET2SMEs-project ondersteunen we Limburgse maakbedrijven in het ontwikkelen van nieuwe producten, processen en technieken. Die zijn relevant voor de Einsteintelescoop, maar kunnen ook in andere sectoren, zoals de autoindustrie en luchtvaart, ingezet worden. We brengen Limburgse bedrijven gericht op de hoogte van nieuwe opdrachten, zoals er nu net drie gelanceerd zijn.”
Precisieonderdelen
Naast het ET2SMEs-project lopen er twee andere voorbereidende initiatieven rond de Einsteintelescoop: ‘ETpathfinder’, een schaalmodel in Maastricht, en ‘E-test’ in Luik, waar prototypeontwikkeling en geologisch onderzoek centraal staan. Daarin kaderen ook de nieuwe opdrachten. Concreet gaat het om het ‘verspanen’ van precisieonderdelen voor het schaalmodel en de prototypes van de telescoop. Het is nu zaak om gespecialiseerde bedrijven hier zo snel mogelijk van op de hoogte te brengen.
Tom Vandeput: “Die strategie leverde vorig jaar al veel op. Zo haalde het Zonhovense Jansen the Building Company een opdracht binnen om de ‘cleanrooms’, ruimtes zonder stofdeeltjes, in Maastricht te bouwen. Maar ook Smet Group uit Dessel haalde een opdracht rond boringen binnen.” Later dit jaar volgen nog nieuwe opdrachten, ondermeer rond mechanica, spiegels en boringen.
Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich tot en met vrijdag 4 februari hier aanmelden.