Blijf op de hoogte van het nieuws
Werkzaamheidsgraad op recordhoogte maar productiviteit blijft uitdaging
SALKturbo maakt tussenstand op
De Limburgse economie demarreerde de afgelopen jaren. Zeker op arbeidsmarktvlak kan Limburg knappe cijfers voorleggen. Ook op het vlak van duurzaamheid en digitalisering zitten de Limburgse bedrijven op het goede pad. De grootste bekommernis is nog steeds het verhogen van de productiviteitswaarde, wat vandaag al zorgt voor een zwakkere concurrentiepositie. Het versnellen van innovatie, automatisering en internationalisering bij de Limburgse bedrijven is daarom noodzakelijk. Het provinciebestuur en POM Limburg willen hier samen met de sociale partners aan werken.
Bij de start van het economisch actieplan SALKturbo maakten POM Limburg, de provincie Limburg en UHasselt begin 2021 een nulmeting op van een uitgebreide set van indicatoren die de sociaaleconomische positie van Limburg weergeven, de zogenaamde SALKturbo-KPI’s. Met 82 goedgekeurde projecten zit SALKturbo inmiddels op kruissnelheid en was het tijd voor een tussentijdse meting van die KPI’s. Deze werd afgelopen week voorgesteld aan de SALKturbo-taskforce.
Werkzaamheid groeit het snelst in Limburg
Goede en minder goede resultaten wisselen elkaar af. De knapste vooruitgang werd geboekt op de arbeidsmarkt. Ondanks corona en de energiecrisis is het aantal Limburgers met een job de afgelopen jaren sterk gestegen. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Jarenlang telde Limburg verhoudingsgewijs minder werkenden onder haar bevolking dan elders in Vlaanderen. Maar dankzij een knappe inhaalbeweging – Limburg kon het afgelopen jaar de sterkste groeicijfers voorleggen van alle Vlaamse provincies – zitten we vandaag met een werkzaamheidsgraad van 76,4% op quasi hetzelfde niveau als het Vlaamse gemiddelde en komt een werkzaamheidsgraad van 80% zelfs in zicht. En meer werkenden betekent uiteraard ook minder werkzoekenden, een meer dynamische arbeidsmarkt en een beter draaiende economie.”
Limburgse bedrijven worden groener en digitaler
Ook in de transitie naar een duurzame en digitale economie scoren de Limburgse bedrijven meer dan behoorlijk. Zo staat Limburg binnen Vlaanderen bovenaan in de productie van groene stroom en werd de energiegerelateerde CO2-uitstoot stelselmatig verder afgebouwd. Daarnaast omarmen steeds meer Limburgse bedrijven nieuwe digitale technologieën in hun productieproces en dienstverlening. “Maar toch kunnen op dat vlak nog belangrijke winsten worden geboekt”, aldus gedeputeerde Tom Vandeput. “In vergelijking met de rest van Vlaanderen doet Limburg het zeker niet slecht inzake digitalisering, maar om onze competitiviteit en productiviteit verder te verhogen bieden nieuwe digitale technologieën, automatisering of robotica een schat aan mogelijkheden.”
Productiviteit opkrikken is prioriteit
Daarmee zijn we aanbeland bij de grootste bekommernis uit de tussentijdse meting: de Limburgse bedrijven creëren te weinig toegevoegde waarde. Hierdoor hinkt de arbeidsproductiviteitswaarde in Limburg sterk achterop. Per werknemer realiseert een Limburgs bedrijf gemiddeld 16% minder toegevoegde waarde dan een Vlaams bedrijf. Uiteraard speelt de sector- en bedrijfsstructuur een grote rol. Zo heeft Limburg weinig bedrijvigheid in sterk productieve sectoren zoals de farma of chemie, en zijn er minder hoofdzetels van grote bedrijven gevestigd. Toch moet de gemiddelde productiviteitswaarde in de Limburgse bedrijven omhoog. Op initiatief van het provinciebestuur, POM Limburg en de sociale partners moeten de SALKturbo-projecten daar mee voor zorgen.
Gedeputeerde Tom Vandeput: “Op vele economische vlakken hebben we de afgelopen jaren de kloof op Vlaanderen weten te verkleinen of zelfs te dichten, maar inzake productiviteit lijkt ons dat maar niet te lukken. Toch is dat cruciaal om de toekomstige concurrentiepositie van onze bedrijven te versterken en om de welvaart in onze provincie te waarborgen. Daarom zetten we met de SALKturbo-projecten sterk in op het verhogen van de innovatiekracht en internationalisering van de Limburgse economie. De Bouwcampus en de Health Campus, die momenteel dankzij SALKturbo met Europese steun worden ontwikkeld, zijn daar mooie voorbeelden van. We creëren ruimte waar bedrijven, onderzoekers en overheden samenwerken aan innovatieve, duurzame en digitale oplossingen die de Limburgse economie naar een hoger internationaal niveau zullen tillen. Zo wapenen we de Limburgse economie voor de toekomst.”