Blijf op de hoogte van het nieuws
POM Limburg schaart zich achter beroep Universiteit Luik
Het bestuur van POM Limburg schaart zich achter het beroep dat de Universiteit van Luik indiende tegen de bouw van zes windmolens in Dalhem, op de grens met Voeren. Het windmolenpark vormt een ernstige bedreiging voor de mogelijke komst van de Einsteintelescoop naar de Maas-Rijnregio.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Een trillingvrij gebied is essentieel voor de werking van de Einsteintelescoop. Met zes windmolens in de buurt is dat quasi onmogelijk.”
Energiebedrijf Engie/Electrabel plant al enige tijd een windmolenpark in Dalhem, op de grens met Voeren. Recent raakte bekend dat, na de gemeente Voeren en enkele buurtbewoners, ook Vlaamse ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele opnieuw in beroep gaan tegen de plannen. Ook de Universiteit van Luik gaat nu in beroep en krijgt de steun van POM Limburg en andere projectpartners. Het bestuur van POM Limburg bestaat voor de helft uit werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers en voor de helft uit lokale en provinciale mandatarissen uit zowel meerderheid als oppositie.
Gedeputeerde Tom Vandeput: “De zes windmolens zijn gepland pal aan het gebied waar de Einsteintelescoop zou komen. De bouw vormt dan ook een ernstige bedreiging voor het kandidaatdossier van de Maas-Rijnregio.”
Economische impact
De Einsteintelescoop is een ultramodern observatorium van zwaartekrachtgolven. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 300 meter onder de grond gebouwd. In 2024 beslist Europa welke van de twee kandidaatregio’s, Sardinië of de Maas-Rijnregio, het observatorium mag bouwen.
Tom Vandeput: “De Einsteintelescoop levert twee miljard aan investeringen op, en meer dan 1.500 jobs. Het gaat dus om een enorme economische impact. Onze regio heeft een bijzonder sterk dossier, maar dat dreigt nu gehypothekeerd te worden door het nieuwe windmolenpark.”
Geen ruis
In de Einsteintelescoop wordt onderzoek gedaan naar de oorsprong van het heelal en zwarte gaten. Om die laatste te kunnen detecteren, is het essentieel dat het observatorium geen ruis opvangt van de activiteiten op aarde. De infrastructuur moet dan ook diep onder de grond gebouwd worden, rekening houdend met een bufferzone van 7 kilometer zonder windmolens of andere verstorende factoren.
Tom Vandeput: “Het windmolenpark in Dalhem bevindt zich in een straal van 5 kilometer van de geplande locatie, en zal dus zonder twijfel de werking verstoren. POM Limburg stimuleert de uitbouw van een koolstofarme economie, maar het economische belang van de telescoop primeert hier. Om ons sterke dossier niet in gevaar te brengen, zullen we dus alles in het werk stellen om de bouw van de windmolens tegen te houden.”