Terug naar overzicht

Ziektebriefjes: controle of vertrouwen?

Dubbelpunt

Sinds eind vorig jaar moeten we geen ziektebriefje meer indienen bij één dag afwezigheid. Huisartsen pleiten hier al langer voor om de administratieve last te verminderen. De federale regering wil hier nu drie dagen van maken. Is dat een goed idee?

PRO

Bart Lodewyckx | Gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg

Wij zijn voorstander van het behoud van het ziektebriefje. Dat het ziektebriefje geen perfect systeem is, dat klopt. Maar voor werkgevers blijft het een nuttig hulpmiddel om de zogenaamde ‘maandagziekte’ in te perken. Ze hebben een instrument nodig om de kleine groep werknemers die de kantjes eraf rijdt aan te pakken. Het ziektebriefje hoeft daarom niet per se verplicht te zijn. Maar wij verzetten ons wel tegen een dwingende afschaffing. Wie betaalt, bepaalt.

Bart Lodewyckx_UNIZO Limburg_ziektebriefjes_POMblad

De cruciale vraag is: vermindert het ziektebriefje het ongeoorloofd ziekteverzuim ook echt? Het is nu te vroeg om hier een definitief antwoord op te geven. Sinds de afschaffing bij de overheid nam het aantal ambtenaren dat één dag afwezig is toe, maar het totaal aantal ziektedagen nam af. Toch moeten we voorzichtig zijn met snelle conclusies, want we vergelijken hier met de Covid-jaren.

Is er een alternatief? De kern van het probleem ligt niet bij de bedrijven, maar bij de druk op de huisartsen, vooral sinds corona.

‘Afschaffen is onverstandig. Wie betaalt, bepaalt.’

De werkgever ondervindt bovendien meer administratieve lasten bij een ziektemelding dan de huisdokter. Waarom niet de carensdag, de eerste ziektedag waarvoor noch de werkgever noch het ziekenfonds betaalt, opnieuw invoeren?

Voor ons is het behoud van het ziekenbriefje een kwestie van het evenwicht tussen vertrouwen geven aan medewerkers en een stok achter de deur houden voor de uitzonderingen die de kantjes eraf lopen. Wij willen voor het behoud van het ziektebriefje gaan.

Joke Man_ACV Limburg_ziektebriefjes_POMblad

CONTRA

Joke Man | Voorzitter ACV Limburg 

Laat me beginnen met een verrassend inzicht: werknemers zullen niet profiteren van het verdwijnen van het ziektebriefje. Een studie toont aan dat het ziektebriefje juist leidt tot meer afwezigheid. Mensen krijgen soms een week ziekte voorgeschreven, zelfs als ze na enkele dagen hersteld zijn.

 

Bovendien brengt het ziektebriefje aanzienlijke lasten met zich mee voor huisartsen. Vooral voor ziektes waarbij rust niet noodzakelijk is, zoals een verkoudheid. In landen als Denemarken en Zweden, waar geen ziektebriefjes bestaan, zijn werknemers daarom niet meer afwezig.

‘Het ziektebriefje gaat uit van een wantrouwen tussen werkgever en werknemer.’

Het ziektebriefje gaat uit van een wantrouwen tussen werkgever en werknemer, iets wat de vakbond verwerpt. Kmo-werknemers moeten op dit moment nog steeds ziektebriefjes voorleggen, terwijl ambtenaren en werknemers van grotere bedrijven dat niet moeten. Wij vinden dat volkomen oneerlijk.

Ten slotte is er ook de privacy. Attesten moeten alleen de arbeidsongeschiktheid en de vermoedelijke duur bevatten, niets meer. Wij verzetten ons tegen inmenging in het privéleven, zoals de medische enkelband en verplichte wachttijden voor controledokters. Dit komt niemand ten goede, vooral de zieken niet.

Het is tijd om het ziektebriefje onder de loep te nemen en na te denken over de toekomst van arbeidsrelaties in België. Vertrouwen en open communicatie zouden het fundament moeten zijn. Het afschaffen van het ziektebriefje is volgens ons een stap in de goede richting.

Abonneer je op POMblad!

POMblad in de toekomst ontvangen? Laat dan hieronder je gegevens achter.

Abonneren is gemakkelijk en gratis.

Na het achterlaten van je gegevens krijg je POMblad elke zes maanden automatisch in de brievenbus.

 

  • (Optioneel)
  • (Optioneel)
  • Sectie-einde

  • Sectie-einde

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg