Voeren
De ontwikkeling van het lokaal bedrijventerrein Weersterveld van 2,6 ha ligt in de oksel van de Weersterweg met de Berneauweg, in ’s Gravenvoeren. Het gaat om het allereerste bedrijventerrein in Voeren.
In 2001 startte de herziening van het gewestplan. Op de planning: een kmo-zone voor lokale ondernemingen. Dit Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) werd goedgekeurd in 2007. Enkele jaren later, in 2021, sloot de gemeente ‘s-Gravenvoeren een samenwerkingsovereenkomst af met POM Limburg om hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van de kmo-zone. Met de nieuwe inzichten van vandaag werd het BPA grondig opgewaardeerd om zo tot een duurzaam en klimaatrobuust bedrijventerrein te komen.
Onrendabele ontwikkeling
De grootste moeilijkheid bij de ontwikkeling van dit bedrijventerrein: het moet wedijveren met de bedrijvenzones in Visé en Aubel, gelegen op amper vijf kilometer. Het Waals gewest en haar intercommunales financieren in grote mate de aanleg van bedrijventerreinen waardoor de prijs voor industriegrond er aanzienlijk lager ligt. Toch toonde een bevraging van de gemeente Voeren dat er wel degelijk nood is aan een bedrijventerrein voor lokale ondernemers.
VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) erkende het project als een niet-rendabele ontwikkeling en verstrekt de nodige subsidies om te waarborgen dat er geen financiële nadelige gevolgen ontstaan. Voorlopig zei VLAIO toe op een financiële duw in de rug van 13 procent. Omwille van de kosten die gepaard gaan met het archeologisch onderzoek dat zal plaatsvinden, kan dat percentage in de toekomst nog stijgen.
VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) erkende het project als een niet-rendabele ontwikkeling en verleent de nodige subsidies om te waarborgen dat er geen financiële nadelige gevolgen ontstaan. Dankzij deze steun wordt een break-evenpositie behouden en de financiële stabiliteit van het project gewaarborgd.
Archeologische opgravingen
Voorafgaand aan de aanleg van de wegen en riolering werd een uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd, inclusief opgravingen. Hierbij werden twee huisplattegronden ontdekt, daterend uit het midden-neolithicum – een bijzonder waardevolle vondst.
Tijdens het onderzoek werden 153 vondstnummers geregistreerd, waarvan 86 betrekking hebben op aardewerk, natuursteen, fragmenten van silex en verbrande leem.
Circulair bedrijventerrein
Over het openbaar domein werd een weg aangelegd met als onderlaag lynpave, gemaakt van oud asfalt, en een bovenlaag uit grasfalt, een innovatief en milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel asfalt. Voor het eerst wordt grasfalt gebruikt in België op initiatief van POM Limburg en de gemeente Voeren.
Voor de DWA-afvoerbuizen werd gekozen voor Thiotube-rioolbuizen gemaakt van zwavelbeton, een beton – ontwikkeld door De Bonte Group – dat herhaaldelijk versmolten en hergebruikt kan worden. Het regenwater op het terrein wordt volledig opgevangen in grachten, waar het de kans krijgt om te infiltreren.
Ondernemers die zich op het terrein willen vestigen, schrijven zich in voor dit circulair verhaal. Van hen wordt verwacht dat ze zorgvuldig nadenken over hun ruimtegebruik, energievoorziening en materiaalgebruik.
Waar staan we vandaag?
De infrastructuurwerken worden binnenkort opgeleverd, en de verkoop van de eerste loten wordt nog in 2024 afgerond. Momenteel bevindt zich ongeveer de helft van de beschikbare 1,7 hectare in de verkoopfase.
Meer informatie en contact
Ben je een lokale ondernemer uit Voeren en op zoek naar een stuk grond om je bedrijfsgebouw op te richten en je economische activiteiten uit te oefenen? Bekijk dan zeker de onderstaande link of neem contact op met Kristof Delwiche.