Blijf op de hoogte van het nieuws
POM Limburg stelt enkele resultaten Wanderful.stream-trajecten voor
De Belgische coöperatie van groente- en fruittelers BelOrta en kwartscomposietproducent Diresco kampen met grote hoeveelheden bedrijfsafval. Daarom startten beide bedrijven in 2020 een innovatietraject binnen het Euregio Maas-Rijn Interreg-project Wanderful.stream. De resultaten van dat traject werden recent voorgesteld op Corda Campus. Zo ontdekte BelOrta een houten alternatief voor de bodems van haar fruitkisten; Diresco zal met behulp van een tiger team de prijs van haar materiaalverbruik halveren.
Het Euregio Maas-Rijn Interreg-project Wanderful.stream steunt kmo’s met circulaire vraagstukken. Het project brengt de afvalstromen van bedrijven in de Maas-Rijnregio in kaart, en zet ze om in nieuwe producten. Dat gebeurt in samenwerking met designers, technologen en businessdevelopers. Het doel is om op die manier – voor juni 2023 – 40 nieuwe prototypes te ontwikkelen. De resultaten van de twee grote bedrijfstrajecten werden recent voorgesteld, tijdens het IMPACT-event op Corda Campus.
Brandstapel
Jaarlijks verdeelt BelOrta ongeveer 3,5 miljoen houten fruitkisten. Daarvan wordt zowat 10% terug ingeleverd en twee à drie keer hergebruikt. Daarna belanden de kisten onherroepelijk op de brandstapel. De 560 ton paraffinepapier, die door BelOrta gebruikt om groenten en fruit te beschermen tijdens het transport, ondergaat hetzelfde lot.
Het expertenteam van Wanderful.stream ging met deze uitdagingen aan de slag en stelde een stilhouten bodem voor de fruitkisten voor. Die heeft niet alleen een lagere kost in aankoop en afvalverwerking, maar verlaagt de materialenvoetafdruk van BelOrta ook significant. Voor het paraffinepapier stelde het team onder meer kraftpapier voor, een duurzaam alternatief dat snel implementeerbaar is.
3 miljoen euro aan afval
Bij de productie van kwartscomposietplaten ontstaat er bij Diresco jaarlijks zo’n 6.000 ton slijpafval. Tel daar het mengafval bij op, en de twee afvalstromen zijn samen goed voor 20% van het materiaalverbruik. Het totale prijskaartje hiervan bedraagt dan ook 3.188.000 miljoen euro.
Om die grote kost in twee jaar te halveren stelde het Wanderful.stream-experteam voor om een tiger team in te schakelen. Dat team bestaat uit een productiedirecteur en ingenieurs en focust vooral op procesbeheersing en -verbetering. Verder kan Diresco haar mengafval verzamelen om nieuwe producten te ontwikkelen die voor minstens 15% uit gerecycleerd materiaal bestaan.
Wanderful.stream is een Interreg-project van Euregionale partners uit de Maas-Rijnregio POM Limburg, UCLL, Z33, EKLO, Wallonie Design, Chemelot Innovation and Learning Labs en Discovery Museum Kerkrade, met de steun van de provincie Limburg (BE), de provincie Limburg (NL), de Waalse en Vlaamse overheid.