Blijf op de hoogte van het nieuws
POM Limburg rolt nieuw XR-initiatief uit
POM Limburg lanceert vandaag een nieuw initiatief dat Extended Reality-innovaties (XR) bij Limburgse kmo’s stimuleert. Een nauwe samenwerking tussen kennisinstellingen en het werkveld is een cruciale factor bij een versnelde XR-toepassing in de bedrijfscontext. POM Limburg zoekt bedrijven die samen met een Limburgse kennisinstelling een duik nemen in de digitale wereld van XR om hun product of proces te verbeteren. Ze maken aanspraak op een financiële duw in de rug, die er komt dankzij de steun van het Limburgs provinciebestuur.
Extended Reality-technologieën (XR), zoals Virtual Reality en Mixed Reality, creëren een omgeving waarin de grenzen tussen de digitale en echte wereld vervagen. Hoewel deze technologieën vandaag al vrij matuur zijn en hun meerwaarde al langer bekend is, verloopt de integratie ervan in het bedrijfsleven nog erg moeizaam. “Een gemiste kans”, zegt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput. “Zeker omdat er in Limburg heel wat expertise is. De integratie van Extended Reality in bedrijfsactiviteiten versterkt de innovatie- en concurrentiekracht van Limburgse kmo’s. Het is daarom essentieel dat we hen stimuleren om meer gebruik te maken van XR-technologieën.”
Digitale werkinstructies
Een vooruitstrevende XR-technologie met veel toepassingen in de maakindustrie zijn digitale werkinstructies. Die begeleiden operatoren stapsgewijs doorheen het productieproces via augmented reality. Dit versnelt niet alleen het leerproces, maar leidt ook tot minder fouten en een verhoogde productiviteit. Ook in andere sectoren kan zo’n innovatieve XR-toepassing de weerbaarheid van bedrijven versterken. Kennisinstellingen zoals UHasselt ontwikkelen, in samenwerking met bedrijven, op maat gemaakte applicaties voor hun specifieke situatie.
Om dit te realiseren koppelt POM Limburg, met de steun van het provinciebestuur, nu een fonds van zo’n 550.000 euro aan die ambitie. POM fungeert als coördinator. Tom Vandeput: “We motiveren Limburgse kmo’s om projecten op te zetten die hoger mikken dan de gangbare toepassingen van XR in het bedrijfsleven. Daarom geven we bedrijven een financiële duw in de rug. Die gebruiken de aanwezige expertise in onze regio om hun innovatie op poten te zetten.”
Kmo-landschap
In het huidige klimaat ligt de nadruk op innovatie nog te vaak bij grote bedrijven. Limburg wordt echter gekenmerkt door een landschap van voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. “Om een versnelling hoger te schakelen, streven we via het XR-innovatiefonds naar een betere afstemming tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven”, benadrukt Tom Vandeput. “Samen kunnen zij XR-toepassingen versneld en optimaal integreren in de bedrijfsvoering, door middel van de ontwikkeling van nieuwe of verbeterde producten, processen of diensten. Zo tillen onze Limburgse kmo’s innovatie naar nieuwe hoogten.”
Kmo’s kunnen hun project indienen tot en met 13 mei.