Plastics Recycling Hub

VIL en VITO zetten in op de ontwikkeling van Vlaanderen als hub voor kunststofrecyclage. Dat doen ze samen met de logistieke, recyclage- en chemiesector. Ook POM Limburg maakt deel uit van het projectconsortium.POM legt de connectie tussen het project en de Limburgse kunststofcommunity.

De omschakeling naar een circulaire economie is volop aan de gang. Kunststofhoudend afval vormt een belangrijke stroom voor potentiële recyclageactiviteiten. Het biedt een hoge meerwaarde op economisch en maatschappelijk vlak. Vlaanderen kan daarbij een prominente rol spelen, als onderdeel van een ruimere, dichtbevolkte en geïndustrialiseerde regio, met een belangrijke afvalproductie. Maar met tegelijkertijd ook een grote aanwezigheid van chemie- en recyclagebedrijven.

De te recycleren afvalstromen zijn geografisch erg verspreid. Ze komen niet alleen uit Vlaanderen, maar ook onze buurlanden. Dat maakt de grootschalige aanvoer van deze afvalstromen een logistieke uitdaging op verschillende vlakken. Bestaande systemen van inzameling, voorbehandeling, opslag en transport moeten op een efficiënte, duurzame manier op elkaar worden afgestemd.

Plastics Recycling Hub brengt alle sectoren samen die actief zijn in de waardeketen voor kunststofrecyclage:

  • Producenten van kunststofhoudende producten
  • Afvalinzamelaars en recyclagebedrijven
  • Chemiebedrijven
  • Logistieke dienstverleners, actief in transport
  • Opslag en overslag van afval
  • Aanbieders van logistieke infrastructuur

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Dit kan je ook interessant vinden

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg