Weersterveld
’s Gravenvoeren

De ontwikkeling van het lokaal bedrijventerrein Weersterveld van 2,6 ha ligt in de oksel van de Weersterweg met de Berneauweg, in Sint-Gravenvoeren. Het gaat om het allereerste bedrijventerrein in Voeren.

In 2001 startte de herziening van het gewestplan. Op de planning: een kmo-zone voor lokale ondernemingen. Dit Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) werd goedgekeurd in 2007. Met de nieuwe inzichten van vandaag werd dit BPA grondig opgewaardeerd om zo tot een duurzaam en klimaatrobuust bedrijventerrein te komen.

Niet-rendabel bedrijventerrein

Het grootste nadeel van dit bedrijventerrein: het moet wedijveren met de bedrijvenzone in Visé, Aubel, amper vijf kilometer verderop. Het Waals gewest en haar intercommunales financieren in grote mate de aanleg van bedrijventerreinen waardoor de prijs voor industriegrond er aanzienlijk lager ligt. Toch toonde een bevraging van de gemeente Voeren dat er wel degelijk nood is aan een bedrijventerrein voor lokale ondernemers.

Samen met VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) werd een erkenning als niet-rendabel bedrijventerrein onderzocht en ook verkregen. Zo kan het Weesterveld-dossier aanspraak maken op de beschikbare subsidies. Voorlopig zei VLAIO toe op een financiële duw in de rug van 13 procent. Omwille van de kosten die gepaard gaan met het archeologisch onderzoek dat zal plaatsvinden, kan dat percentage in de toekomst nog stijgen.

Waar staan we vandaag?

POM Limburg en de gemeente Voeren hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om de ontwikkeling van het terrein te realiseren. POM Limburg ondersteunt de gemeente in een opgerichte werkgroep op meerdere vlakken:

  • Juridisch vlak
  • Expertise over de erkenning als niet-rendabel bedrijventerrein
  • Expertise over overheidsopdrachten en werken

Voor de aanleg van de weg op het Weersterveld en de riolering werd een aanvraag ingediend. En voor de uitvoering van die werken is er vandaag ook een aanbesteding lopend.

Parallel hieraan liepen de vereiste archeologische vooronderzoeken. Daaruit is gebleken dat er misschien sporen van het einde van het neolithicium (de steentijd) en midden-bronstijd op de locatie te vinden zijn. Daarom zullen er in de toekomst nog verdere opgravingen gebeuren.

De update van het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) werd verwerkt in een verkavelingsplan bestaande uit projectzones. Het plan legt per zone specifieke voorschriften op. Verder zal het verkavelingsplan in een omgevingsvergunning worden aangevraagd. In het kader van die plannen zal een openbaar onderzoek worden opgestart. Bovendien hebben bewoners de kans om feedback te geven tijdens een infomoment.

Grondverwerving

Het terrein bestaat uit drie landbouwkavels. Vandaag is de onteigeningsprocedure volledig afgrond. De gemeente Voeren is nu eigenaar van het volledige projectgebied.

Overheidsopdrachten

 

Dit kan je ook interessant vinden

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg